30 Mayıs 2011 Pazartesi

Siz Sorun Biz Anlatalım - Odin ve Batman Nasıl Öldü?

Ölen öldüğüyle kalıyor, olan geride kalanlara oluyor derler ya,  Çizgi Roman dünyasında da durum aynen böyle; Kimlerin yere düştüğünü gördük, altı ay sonra hoplaya zıplaya aramıza döndüler. Bir okuyucumuz da Odin ve Batman'in nasıl müteveffa olduklarını merak etmiş, "Fuck Google, Ask Us" politikamız neticesinde bildiğimiz ne varsa kendisiyle paylaşıyoruz :


İlkinden başlayalım, Odin nasıl öldü?

Wagner sever misiniz? Ben çok severim, özellikle Ring of the Nibelung hem müzikal anlatım açısından yarattığı devrim ile, hem de konusu ve işlenişi ile dünyamda eşsiz bir yere sahip. Ring'in son operası olarak da bilinen Götterdamerung; yani Twilight of the Gods bu operaların ana kahramanları olan Germanik tanrıların zamanla güçsüzleşmeleri neticesinde ortadan kalkmalarını anlatır. Ana tanrı Wotan bir dizi olay neticesinde Yggdrasil adı verilen World Tree'nin yakılmasını ister, ve tanrıların hükümranlığı son bulur. Ta ki, tanrılar yeniden doğana kadar. Germanik mitoloji ile Nordik mitolojinin birbirine ne kadar yakın olduğunu biliyoruz; İskandinavların Odin dediği tanrıya Cermenler Wotan diyorlar, Nordik mitolojide tanrıların düşüşü ise Ragnarök olarak biliniyor, anlamı ise yine Tanrıların Alacakaranlığı olarak geçiyor.

Gün geldiğinde tüm tanrılar vadeleri dolduğu için yarattıkları kainatla birlikte yokoluyor, ardından da evrene düşen ilk tohumla birlikte tekrar varlık buluyorlar; Asgard tanrılarında bu döngüyü sıklıkla gözlemliyoruz. Benim bildiğim kadarıyla Thor serileri içerisinde Ragnarok iki defa yaşandı, bunlardan biri Thor v1 #201'de Thor hariç tüm Asgard tanrılarının yokolmasıyla gerçekleşti. Boşlukta kalan tüm tanrısal gücü kendi bünyesine alan Thor Odin'i geri getirdi, o da geri kalan tüm tanrıları ve Asgard'ı.

Ragnarök'ün daha sonraki gerçekleşiminde olaylar biraz daha normalin dışında sirayet etti, Thor v2 #40'da yer alan aşağıdaki panellerde görebilirsiniz : Surtur isimli varlık Kuzey Mitolojisinde kıyametin kopmasına sebep olan savaşı çıkaran ve Asgardlı tanrılara karşı bu savaşta çarpışan varlık olarak geçmekte:


Odin, Surtur'a karşı mücadele ederken ölüyor , ama esas Trick burada; kendi gücü ve farkındalığı olaran tanımlanabilecek Odinpower'ı Thor'a naklettiği için Ragnarök o an yaşanmıyor, döngü kırılmış oluyor. Daha da sonraları öğreniyoruz ki, Odin aslında ölmemiş, sadece kendini tekrar Resurrect edebilmek için Odinsleep adı verilen nekahat döneminde, sürekli olarak Surtur'la savaşıp ikisinin de ölümüyle sonuçlanan bir mücadeleyi her gün yaşayacağı bir Valhalla'ya kısılmış durumda. Onu bu evrenden çekip çıkarmak da, yine Siege sonrasında Thor'a düşüyor. Tabii Thor'un son sayılarındaki muhabbetlerine bakacak olursak, Thor bu seçiminden dolayı çok memnun değildir herhalde.

Batman'den bahsedecek olursak, Bruce Wayne'in durumu biraz daha basit gibi görünse de aslında onun ölümü de en az Odin'in ölümü kadar karmaşık. Final Crisis'in son demlerinde, Orion'u öldüren kurşunu kemerinde saklamış bulunan Batman, Darkseid ile karşılaşmasında (Superman / Batman serisinin Supergirl hikayesinde de benzer bir karşılaşma görmüştük, ama orada Batman'in eli biraz daha güçlüydü) silahını ateşlemekten geri durmuyor, ve buna karşılık Darkseid'in Omega Beam'iyle yüzgöz olmak zorunda kalıyor :

Gotcha. Tabii daha sonra öğreniyoruz ki , aslında çok sonra da değil ; Final Crisis #7'nin son sayfalarında Bruce Wayne'in Omega Beam'ler neticesinde ölmediğini, sadece geçmişe döndüğünü. Return of The Bruce Wayne isimli macera ise, kendisinin değişik zaman dilimlerinden günümüze yolunu bulmasını anlatıyor, tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: