23 Kasım 2011 Çarşamba

Yeni 52'de neler oluyor! - All Star Western #1








Kimler Western seviyor? Kimlerin çocukken aşık olduklari Winchester tüfekleri oldu? Kimler plastik at ve kovboy oyuncaklarıyla ters çevirilmiş küçük kovalardan oluşan kaleleri işgal etti?









 En azından benim gibi 80'lerde doğup 90'larda kafası basmaya çalışan jenerasyon ve ondan önceki tüm televizyon kuşakları için "Hepimiz!" cevabını içeren bir soruydu bu, her cumartesi çizgi film izlemek için uyandığımız gibi, her pazar da Trt'nin Western kuşağını kaçırmamak için evdeki herkesten erken kalkar, henüz yakılmamış sobanın soğuk aurasında kavurucu bir çöl sıcağını resmeden filmlerde oradan oraya koştururduk. Belki de bu yüzden bu kadar çok Western temalı çizgi roman satıldı ve satılıyor Türkiye'de.

Şimdi Western'ler o kadar da popüler değil, en azından işin içine zombiler ya da uzaylılar, belki de vampirler dahil olmadığı müddetçe de öyle olmaya devam edecekmiş gibi görünüyor. Kovboy filmlerinin kötü adamları kızılderililere sempati besleyip; aslında kötü olmadıkları sonucuna ulaşabilen bir kuşağın çocukları olarak; yeni büyüyenler bu durumdan bizden daha fazla zarar görecekler, buna eminim.

Biz ki, Yul Brynner'larla büyümüş, İyi, Kötü ve Çirkin'i bu denli popüler olmadan önce sevmiş bir nesliz, DC Comics'in sevimsiz karakteri Jonah Hex'in başrolünde yer aldığı yeni projesi (Aslında yeni demek çok da doğru değil, bu All-Star Western dergisinin 3.volume'ü.) All Star Western'e tabii ki bayılacaktık. Bayıldık da netekim! Çaresizlikten Warren Ellis'in Ignition City'sini Western niyetine okuduğumuz günler oldu, bunu mu okumayacağız!

Sevimsiz dememize bakmayın, içinin çirkinliğinin yüzüne vurması gibi bir problemi var sadece Jonah Hex'in, ve kendisinden yardım istenmesi neticesinde bir seri cinayet olayı ile ilgili Gotham'a geliyor. Evet, buhar devrimi günlerinin Gotham'ında geçiyor macera, bugünkü kadar postmodern ev endüstriyalist değil belki ama Hex gibi bir bayır çocuğu için inanılmaz derecede klostrofobik bir şehir Gotham. Zaten ruh hali pek sağlıklı bir arkadaşımız değil kendisi, böyle bir ortamda olunca etrafına ateşten bir çember çizilmiş akrep gibi sürekli iğnesi havada dolaşıyor. Yıllar önce kaybedilmiş bir savaşı pek de takmadan Güney üniformasıyla dolaşan Hex'in bu macerada ayağına dolaşan Gotham eşrafı da pek renkli; Waynegillerden Alan, Cobblepotoğullarından Belediye başkanı Cobblepot, ve Arkhamlılardan doktor Amadeus. Tüm bu isimlerin, şehri sonsuza dek suçla lanetleyebilecek bir suç örgütü kurmuş olmaları mümkün mü? Bunu öğrenmemize yardımcı olabilecek tek adamın yüzünün yarısı mevcut değil!

Toza, ve endüstri devriminin taze isine bulanmış bir macera bekliyor sizleri, altıpatlar gördüğünüz zaman hala heyecanlanabilen cinsten bir insan evladıysanız olan biteni kaçırmamalısınız. Zira son sayfada görüyoruz ki, işler daha da karışacak.

Not : Bu değerlendirme yazısını, Formspring üzerinden bana All Star Western hakkında soru soran okuyucumuza adıyorum. Kendisinin sorusunu profilde gezinirken sığır gibi sildiğim için özür dilerim.

Hiç yorum yok: