2 Aralık 2011 Cuma

Yeni 52'de neler oluyor! - Batman #1

 
Klasik bir Batman dergisinden beklentileriniz nedir, ben sizin yerinize sıralayayım isterseniz;

Karanlık, postmodern olduğu kadar da grotesk bir şehir.

Akıl sağlığı yerinde olmaktan son derece uzak, varlığını bir şekilde Batman'in varlığına borçlu Kötü adamlar,

Ed McGuiness'in çizgi film estetiğine yakın çizimleri ile Kelley Jones'un hastalıklı vampirimsi çizimlerinin arası bir batman tasarımı.

Komplo, ve cinayet mahallerinin havalandırma boşluklarında sigara eşliğinde konuşulan ipuçlarını takip etmek.
     




    Bana göre Batman bunların birleşiminin üzerine iyi hazırlanmış dedektiflik maceralarının serpilmesiyle oluşan bir kahramandır, ben bunları okumaktan keyif alıyorum. Ve inanın bana, Scott Snyder ile Greg Capullo'nun Batman'i tam da bunların karşılığı.

    Yeni 52'de bir çok Batman dergisi mevcut, ve fanboy'lar hangilerini takip edebilecekleri konusunda hala endişeliler. Batman, görüldüğü üzere kahramanımızın amiral dergisi olduğu için DC'nin en çok asıldığı çizgi roman olmuş. Klasik gibi görülen bir giriş sergiliyor, Arkham'da bir vakaya karışan Batman'in çok ilginç bir destekçisi olduğunu görüyoruz; Joker ve Batman team-up'ı hiç de beklenmeyen bir sonla neticeleniyor.Arkasından günümüz bir cinayet, ve bu cinayetin hiç mi hiç beklenmeyen zanlısı ile şenleniyor.

    Yeni Batman'ın en büyük avantajı -bana göre- Scott Snyder değil, Greg Capullo. Capullo gerçekten 52'nin ilk sayıları içerisinde en iyi iş çıkaran çizerlerden birisi .Her sayfada, her aksiyonda bunu hissediyorsunuz; Snyder'ın Bruce Wayne'i ise The Dark Knight ve Detective Comics versiyonlarına göre çok daha "aydınlık" , daha "casual" bir karakter olmuş. Papyon takan bir Bruce Wayne düşünün, işte o papyon en çok Snyder'ın Batman'ine yakışıyor. Genç yazarın kariyerinin henüz çok başlarında böyle sağlam bir ongoing seri yazabiliyor olmasını da -çünkü çok geniş bir portföye sahip değil kendileri- bir Stephen King uyarlaması olan American Vampire ile 2011 En iyi yeni Seri Eisner'ı almış olmasına bağlıyorum. Bu şansı kullanır veya kullanmaz -keza Swamp Thing'de çok iyi bir iş çıkartıyor hali hazırda- önemli değil, eğer derginin ruhu bu şekilde oturabilirse devamında da diğer sayılara nazaran farklı bir Batman görebiliriz, dört ayrı dergide aynı adamı izlemek çok keyifli olmuyor vesselam.

    Hangi Batman dergisi, hangi Batman dergisi diyenler, aradığınız sayı bu olabilir. Hele bir Capullo'nun Batman'ine bakın, sonra karar verin. Pişman olmazsınız.

    Hiç yorum yok: