24 Kasım 2011 Perşembe

Yeni 52'de neler oluyor! - Batman - The Dark Knight #1






İlginçtir, DC Comics'in en çok iş yapan ve en bilinen markası olmasına rağmen, insanların yaptığı yorumlar yeni 52'deki Batman çizgi romanlarının çok da başarılı olmadığı yönünde ilerliyor. Bence, çok yüksek beklentiler sonucunda ortaya çıkıyor bu durum.











Şimdiye kadar okuduğum Batman çizgi romanlarının, değişik problemlerden muzdarip olsalar da genel itibariyle başarılı olmaya kötü olmaktan daha yakın olduklarını söyleyebilirim. Bu konuda konuşmaya da, gençlik yıllarımın Süperstar çizgi roman çizeri David Finch'in eseri Batman The Dark Knight ile başlamak isabet olacaktır herhalde.

Gençlik yıllarımın Superstar'ı dedim, çünkü günümüzde David Finch aşırı derecede kan kaybetmiş ve kendisini tekrarlamak gibi bir problemden muzdarip bir çizer; burada bahsetmiştik; yüz çizimleri o kadar karakteristik bir hal aldı ki artık herkesi aynı çiziyormuş gibi geliyor. Batman'de böyle bir problemle karşılaşır mı, Gotham egzantrik karakter bolluğu çeken bir şehir olduğu için Brightest Day'deki kadar sorun olacağını sanmıyorum. Ne olursa olsun, karanlık ve bol gölgeli/taramalı tarzıyla kendisi en iyi "Gotham" çizerlerinden biri, bunu The Dark Knight'ın ilk sayısında da farkedebiliyorsunuz. Buraya kadar bir problem yok.

Sıkıntı, -bana göre- anlatılan hikayede ve hikayenin anlatılış tarzında. Zengin ve Çapkın Milyoner Bruce Wayne, Batman'i desteklediğini ve bundan korkmadığını açıkladığı bir partide GCPD'nin içindeki adamını söylemesi için onu sıkıştıran İçişleri görevlisini henüz kafasından atamamışken; Arkham Akıl Hastanesinde bir kalkışma gerçekleştiği haberini alır. Yola koyulur, polislerle birlikte olaya müdahale eder.

DC'nin büyük umutlarla yeniden başlattığı yeni evrenindeki ilk Batman : The Dark Knight hikayesi böyle başlıyor. David Finch'in Batman hikayesi yazma konusunda bir takım sıkıntılar yaşadığını zaten The Dark Knight'ın önceki volume'ünden biliyoruz, relaunch sonrasında kendisine göz kulak olması maksadıyla ortak yazar olarak seriye atanan Paul Jenkins olayı bu kadar toparlayabilmiş gibi görünüyor. Sonuç olarak iki yaratıcı sanatçı ve bir harika karakterden meydana gelen Finch-Jenkins-Batman teslisi elini bu kadar düşük bir kağıtla açmamalıydı. Batman Inc. ile gerçekleşen gelişmelerden tam olarak haberdar değilseniz, olayları yerine oturtmakta zorlanabilirsiniz.

Ben seri hakkında ilk karşılaşmada aşk yaşadığımı söyleyemem, ( Major Spoilers'dan Stephen Schleicher hikayeye üç yıldız vermiş) ama yukarıda belirttiğim sebeplerden ötürü ilk hikayenin sonunu görene kadar Batman : The Dark Knight'a şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Henüz ilk sayıdayız, ve öğreneceğimiz çok şey var. Mesela birden karşımıza beklenmedik bir şekilde çıkan Harvey Dent'e ne olduğu gibi.

Hiç yorum yok: