30 Ocak 2010 Cumartesi

Derinlemesine İnceleme - Marvel Noir II - Spider-Man


Marvel Noir
Marvel'ın parlak kostümlü süper kahramanları, 30'lu yılların karanlık, macera dolu, gizemli sokaklarında yaşasalar neler olurdu? Marvel Noir; Spider-Man, Daredevil, X-Men ve diğer kahramanları Noir Film tarzında yeniden yaratarak, işte bu soruya cevap arıyor.

Spider-Man
Spider-Man Noir, bugüne kadar okuduğum en iyi Spider-Man hikâyesi. 30'ların karanlık havası Spider-Man karakterine ve düşmanlarına uymadığı için, Peter Parker'la ilgili her şey ustalıkla baştan yaratılmış.

Sevecen ve pasif bir karakter olan May (Peter'ın Yengesi), Spider-Man Noir'da karşımıza tutkulu bir sosyalist olarak çıkıyor. O ve Peter, sosyalist olmanın 30'lu yıllarda ABD'de getirdiği tüm zorlukların yanı sıra, Peter'ın amcasının da ölümünden sorumlu suç lordu Norman Osborn ile de uğraşmak zorunda kalıyorlar. Spider-Man'in artık bütün dünya tarafından tanınan "Büyük güç, büyük sorumluluk getirir" ilkesi "Eğer güç sahibi olanlar güvenilir değilse, onları güçten kaldırmak halkın sorumluluğudur" şeklinde değiştirilerek, hikâye bu ilke üzerine kuruluyor.

İlginç bir şekilde SM Noir'ın tek ana karakteri Peter Parker değil. Kimi bölümlerde ondan da fazla karşımıza çıkan karakter Ben Ulrich. 616 Evreninde olduğu gibi başarılı bir muhabir olan Ulrich, şehrin neredeyse tamamını kontrol eden mafya babası Norman Osborn ile ilgili belgeler topluyor. Aynı zamanda Goblin olarak da bilinen Osborn'u bu bilgilerle güçten indirmek yerine, ona şantaj yaparak, elde ettiği parayla uyuşturucu satın alıyor. Bu alışkanlığını herkesten gizleyen Ulrich, Peter'a tam anlamıyla bir akıl hocası oluyor.

Peter, ilerleyen bölümlerde normalde olduğu gibi bir örümcek tarafından ısırılıp, örümceğin güçlerine sahip oluyor. Klasik Mavi-Kırmızı kostümü yerine, siyah bir kostüm giyip, bir de tabanca taşıyan Spider-Man Osborn ve onun sirkte çalışan adamlarına karşı savaşmaya başlıyor. Hayvan eğitimcisi Kraven, kılık değiştirme uzmanı Chameleon ve yamyam Vulture, Spider-Man tarafından yenilgiye uğratılan karakterlerden bir kaçı.

Diğer Noir eserlerinden daha renki çizimlere sahip olsa da, alıştığımız Spider-Man çizgi romanlarından çok daha farklı ve karanlık bir havada yazılmış. Tüm zamanların en karizma Spider-Man kostümünü yaratmış olması bir yana heyecanlı, sürükleyici ve bir solukta okunabilen bir çizgi roman olmuş Spider-Man Noir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Ben Ulrich değil Urich olacaktı sanırım, eski bir post ama gözüme takıldı.

Arifoglu dedi ki...

Selamlar,

Teşekkürler, tabii ki öyle olacak. Berk'in aklı Lars Ulrich'e gitti galiba. : )