20 Haziran 2011 Pazartesi

Siz Sorun Biz Anlatalım - House of M

Darkruse arkadaşımız Twitter üzerinden 140 karakter sınırı tarafından zorlanarak bir soru sormuş, hemen konuyla ilgilenelim :

Diyor ki, House of M'in bitişinde Wanda Maximoff "No More Mutants" dediğinde mutantların olmadığı bir dünya yaratarak herkesi oraya mı gönderdi, yoksa mutantları ortadan kaldırarak normal dünyaya mı geri gönderdi? Eğer ikinci şık geçerliyse M gününden neden sadece X-Men etkilendi?

İlk soru bu; o halde buradan başlayalım. House of M'in yıkıldığı gün meydana gelen mücadelede dönüm noktası ; Magneto'nun böyle bir gerçeklik yaratması için Scarlet Witch'e baskı kuranın Quicksilver olduğunu anlaması oldu. Kendisinin bir monark olarka dünyanın başında olduğu gerçeğini kabullenmek istemeyen Magneto oğlunu kendisini böylesine rezil ettiği için reddetti, ardından Wanda'dan herşeyi normale çevirmesini istedi. Yani Wanda'dan istenen herşeyi normale döndürmesiydi, o da normal dünyadaki mutantların önemli bir kısmını (yaklaşık olarak 198 adedi hariç) normale çevirerek onları bugüne dek yaşadıkları 616 evrenine geri gönderdi. Yani Wanda'nın yeni bir evren kurarak onları da oraya göndermiş olması sözkonusu değil, Decimation sonrasında yaşanan herşey Marvel'in Major dünyasında vuku buluyor. Bunu geçmişte yaşanan olaylara bağlanan yeni olaylar oldukça tekrar ispatlıyorlar. Ayrıca Decimation'dan sadece X-Men'in etkilenmiş olması gibi bir durum da sözkonusu değil, dünya üzerindeki tüm mutantlar rassal bir şekilde güçlerini yitiriyorlar. Bu güç daha sonra Weapon Omega denilen arkadaşı oluşturarak Alpha Flight'ın toptan olarak imamın kayığına binmesini sağlıyor.  Avengers v.4 #5'te yer alan geleceği gösteren panoda "Where is Wanda Maximoff?" sorusu yer alıyor; bu sorunun karşılığı da Young Avengers : Children's Crusade hikayesinde Wanda'nın bulunmasıyla verildi.

İkinci soru ise , Hope'u Wanda'nın yaratmış olup olmayacağı hakkında. Biliyorsunuz, House of M event'inde Layla Miller Wanda tarafından olaylara bir çözüm getirilebilmesi maksadıyla yaratılmıştı. Ben Hope'un, tamamen Phoenix Force'un yeniden doğuşu olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir süre önce Rachel Summers bünyesinde varlığını sürdüren Phoenix Force onu terketmiş, o andan sonra da yeni mutant mesihi doğana kadar kendini göstermemişti. Phoenix'in "hayat tüketen" gücünün olumlu tarafı olarak görülen "hayat yaratan" gücünün, dünyada yaşayan mutantlara verilmiş ikinci bir şans olduğuna inanıyorum.

Umarım tatmin edici cevaplar olmuştur.

2 yorum:

Ryu Hayabusa dedi ki...

Bunu Berk le konuşmuştuk zamanında bir şey hava da kaldı gibi geldi. Darkruse ile konuşurken birde 2,99 diğer admin den bu konuya yorum olalım istedik.

Soruda bir yanlış anlaşılma var neden X-men etkilendi derken. Olaya dahil Avengers üyelerinde neden bir değişiklik olmadı tarzında sorulmuştu. Tabii ki ''no more mutans'' lafı sadece X-men için söylenmedi tüm mutant alemi için söylendi. Ancak şu var neden tüm mutantların gücü baskılanmadı. Mesela Nightcrawler ya da ne bileyim Wolverine, Emma falan hala güçlere sahipti. Neden tüm mutantlar bundan etkilenmedi.

Kaldı ki Wanda'nın ''one more mutans'' demesi bir gerçeklik değişimi değil midir? İlk gerçeklik büküldüğünde atıyorum 500 mutant varsa '' no more mutans'' lafından 198'e düşmesi bir nevi gerçekliğe etki değil midir?

Bir nevi kaos teorisi diye biliriz. (kelebeğin kanat çırpması :D ) 500 kişiden oluşan mutant nüfusunun etkisiyle 198 kişinin etkisi aynı mıdır ki gerçeklikte bir değişim olmasın. Neticede dünya nın dört bir tarafında gerçekleşiyor bu olay (son sayının son sayfalarında etkisi gösteriyordu)bir nevi ekosistem değişiyor. Yılarca mutant doğumu olmuyor falan. Yani eski evrene dönüldü olayı bana mantıklı gelmiyor. Hele bu kadar büyük olay yaşanıyorsa.

Hope olayı sanki biraz hava da kalmış gibi açıklamada. Hope için söyle bir şey kullanalım. Matrix olayından gidelim. Orta da bir sistem var ve sistemin kendisinden kaynaklanan bir sorundan dolayı yani kendisinden kaynaklanan nedenlerden dolayı sürekli başa dönme söz konusu ve bunu da Neo ve Ajan Smith gibi açıklarla yapıyor. Olaya dönersek Layla Miller ve Hope sistemin açıkları mı yoksa bilinçli yerleştirilmiş taşları mı?

Arifoglu dedi ki...

Biraz daha toparlayalım şimdi; "No More Mutants" dendikten sonra mutant aleminden bir çok tanıdık sima da güçlerini kaybetti; Professor X, Jubilee, Maverick, Blob, Sunfire, Marrow, Polaris gibi simaların hepsi güçlerini kaybetti. X-Men takımı içerisinde daha major güç kayıpları olmasını beklemiyordum ben açıkçası; kimse altın yumurtlayan tavuğu kesmek istemez. Bir iki şehit vererek olayı kapattılar; bu konuda da onları suçlayamam; mutant sayısını 198'e indirerek zaten son derece cesurca bir hareket sergilemiş oldular. X-Men evreninin tüm geleceği bir anda değişti.

Evren konusuna gelecek olursak; Wanda bu tarz Major Paradigm Shift'lerle içinde yaşadığı gerçekliği kırarak başka bir hale getiriyor. House of M'e yolaçan olaylar gerçekleştiğinde kahramanların içinde bulunduğu dünya Earth 616'dan "House of M" olarak adlandırılan Earth-58163'a geçiş yapıyor. Daha sonra Wanda "No More Mutants" dedikten sonra tekrar Earth 616'ya dönüyorlar. Yani iki evren de aslında aynı, sadece ikincisi ilkinin Wanda tarafından gerçeklik bazında değiştirilmiş hali. Marvel Mainstream dergilerini hala Earth 616'da geçiyor şekilde çıkarıyor, bu konuda o tarafta bir kayma yaşamadık. Secret Invasion sonrasında editörler tarafından yapılan açıklamalarda House of M'in ardından Earth 616 gerçekliğine dönen Skrull ajanların yaşadıkları herşeyi tek tek hatırlayabiliyor olduklarına değinilmesi, hala House of M öncesi dünyada yaşadıklarının bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Ama aynı dünyada devam ediliyor olması demek, bu dünyanın M Day'den etkilenmemiş olması demek değil tabi ki. House of M'in ardından Earth 616'da bir çok şey değişiyor, kaybolan mutantların güçleri kendisini başka bir mutantta yeniden manifest ediyor, soyu tükenmekte olan bir ırk yeniden doğuşun yollarını arıyor. Bir çok şey değişiyor, fakat aynı dünya üzerinde değişiyor.

Matrix benzetmesinden yola çıkacak olursak Layla Miller'ın tam da bu amaçla üretilmiş bir karakter olduğunu söyleyebiliriz, tıpkı Marvel Modern çağının erken dönemler Sentry'si gibi, çözülmesi imkansız bir olayı çözebilmek için öne sürülmüş bir karakter Layla. Hope ise biraz daha farklı, bir defa; herhangi bir şekilde Hope'un doğuşunun Wanda ya da House of M ile ilişkilendirildiğine şahit olmadık. Hope ve Orijini hakkında şahit olduğumuz tek şey, Phoenix Force şeklinde manifest ettiği gücü, ve Jean Grey'e inanılmaz derecede benzemesi. Bu da onu Layla Miller benzeri bir mekanizmadan ziyade, Phoenix'in dönüşü için kurgulanmış bir basamağa daha yakın konumlandırıyor.