4 Kasım 2010 Perşembe

Night of The Living Dead #1 - "Bir çizgi romanda en çok ilgi çekecek şey nedir?"

Hiç sağıma soluma bakmadan, kafamı öne eğip utangaçca yeri eşelemeden cevap veriyorum; "Zombiler!"

"Sakın çıkma patika yollara, dağlara..."
Zombiler, tıpkı vampirler gibi popüler kültürün göbeğindeki yerlerini sağlamlaştırarak, adeta fenomenin içeriğinde olduğu gibi bir "hastalık" şeklinde yayılıyorlar. Çoğumuzun "Sabah 9-Akşam 5-Akşam Yemeği-Aynı Baş ağrısı-Aynı İlaç-Sabah tekrar baştan al" şeklindeki döngüsünü ironiye nefes alacak boşluk bırakmadan beyaz perdeye, kitaplara, televizyon dizilerine, çizgi romanlara, hatta Ortaköy meydanına boca ediyorlar. Ahlaki kaygıları yok, çoğu zaman cinselliğin pespaye bir basitlikle dışa vurumunun simgesi halini alıyorlar (Mesela Vampirlik müessesesi cinselliği daha stilize bir şekilde ele aldığı için hedef kitlesini daha farklı bir konumlandırmayla oluşturuyor) , doğaları gereği (oh bebeğim) şiddete inanılmaz eğilimliler. E, haliyle ağzına photoshop ile kan doldurarak bunu sosyal paylaşım ortamlarında kendisinin temsil eden bir avatar fotoğrafı haline getiren kitle de kendisine zombi diyenin peşinden avucuna tuz dökerek koşmaya başlıyor.

Bana bakmayın, ben kimsenin hıyarına talip değilim, zaten sevmekteyim zombileri, Marvel Zombies evrenine bayıldığım gibi gerek Crossed olsun, gerek The Walking Dead, çizgi roman aleminde zombileri bir trend olmaktan ziyade çok kaçırıldığında yemeğin tadını bozan bir baharat çeşnisi olarak görmekteyim. Dozunda olduğu sürece, beklenmedik zamanlarda beklenmedik hareketler yapabilen tüm canlılar çizgi romanların -yer yer- tekdüze dünyasını daha eğlenceli hale getiriyor.





Neyse, bu kadar boş konuştuktan sonra konumuza geri dönebiliriz, favori yayıncı firmam Avatar Night of the Living Dead'i çizgi roman serisi yapmaya karar vermiş, bakalım iyi mi yapmış kötü mü yapmış diye biz de burada çene patlatacağız. Eğer satırlarımda bir bıkkınlık seziyorsanız benden değil bu kadar anlamsız kelimeyi ardarda okumuş olmanın verdiği yorgunlukla sizden kaynaklanıyor, şimdiden söyleyeyim.








Romero'nun tarihe geçmiş efsanevi filmi "Night of the Living Dead"in senaryosuna Romero ile birlikte imza atan John Russo'nun yazdığı ve orjinal film ile sadece bu açıdan bağlantılı olan NotLD, Mike Wolfer'ın benim çok da aşina olmadığım çizimleri ile Vietnam savaşının son dönemlerinde ABD'deki protesto gösterilerinin biri esnasında vuku bulan bir hareketlenmeyi konu alıyor. Bir zombi çizgi romanından beklediğiniz her şey ilk sayıda mevcut, seks, parçalanma sahneleri, olaya el koymaya çalışıp madara olan silahlı kuvvetler,

"Goddam't."
 
ve bir rahip.

Evet, rahip olmadan bu tarz konulara ilişkin çizgi romanlar yapılamıyor bildiğiniz gibi, o da hazır;

Ayrıca Avatar ilk sayıyı ( ve yüksek ihtimal diğer tüm sayıları da) Normal, Wrap Up ve Gore olmak üzere üç değişik kapak ile tasarlamış, Gore kapağa bir şey diyemem ( seks ve dehşet, seks ve bağırsak ) ama Wrap Up kapak her zaman olduğu gibi çok güzel.

Eğlenceli, Çiçek Cocukları Vs. Ordu Vs. Zombiler Vs. Yalnız bir Rahip şeklindeki ilginç formülüyle gelecek vaadediyor. Okunabilir kanaatindeyim, siz ne dersiniz?

Hiç yorum yok: