22 Aralık 2009 Salı

Kayıp Hazine Avcıları - Nick Fury, Agent of S.H.I.E.L.D. Vol.1 #3

Günümüzde Çizgi Romanlarda da ana trendi takip edecek şekilde bir dijitalleşme mevcut, Nerd'ler olarak tabletlerle çizilen, üzerinde beş altı değişik layer yaratıldıktan sonra Bilgisayar Teknolojisinin tüm imkanlarıyla mikslendikten sonra oluşturulup Font Programlarıyla kaligrafisi yapılan Çizgi Romanlardan ne kadar hoşlansak da, bazı Çizgi Romanlardan aldığımız keyif teknik kalitesinden bağımsız kalmaya devam ediyor.

Kayıp Hazine Avcıları, temel olarak bu tarz çizgi romanları ele alan bir konsept. Belki çok az kişi tarafından bilinen, belki yayınlandığı sürenin ardından onyılların geçtiği klasikleri, daha doğrusu unutulup bir köşeye konulmuş klasikleri ele alan bir konsept. Ve bu konseptin ilk konuğu da 3 Ağustos 1968 tarihinde Marvel Comics tarafından yayınlanan Nick Fury - Agent of S.H.I.E.L.D Vol.1 #3 oluyor.


Çizgi Romanlarda Golden Age olarak tanımlanan dönemin belki de en belirgin özelliklerinden biri, Mainstream karakterlerin (Superman, Batman, Spider-Man gibi) dışında gelişen Çizgi Romanların, dönemin B Filmlerine olan benzerliği. İşte Nick Fury'nin bu sayısının bana göre efsanevi oluşu da, içeriği ve konusunun ele alınışındaki Gothic etkilerden gelmekte.

Bir kere, kapağında Dolunay'ın altında tüm görkemiyle yükselmekte olan bir şato, bir mezar taşı, amansızca atılan bir kurt ve (yıllar sonra yayınlanacak olan Sandman serisindeki Death karakterine inanılmaz bir şekilde benzeyen) Beyaz perçemli bir kız olan bir çizgi romanın, nasıl bir açılış sayfasına sahip olabileceğini düşünerek başlayabiliriz.

Bir şiir.

Evet, Çizgi Roman ilk sayfasında bir şiir ile açılıyor.







Şiirde anlatılan eski bir İskoç efsanesi, bizi az çok ne ile karşı karşıya kaldığımız konusunda uyarıyor. Bana göre asıl bomba ise, bundan sonraki Splash Page'de yer almakta.











Ve işte, hikayenin adının yer aldığı sayfa;


Artık Nick Fury'nin karşısında İskoçya'da esrarengiz bir şatoda çözülmeyi bekleyen bir gizem, bizim karşımızda ise Lovecraft / Edgar Allan Poe / Scooby Doo kırması bir Epic Horror Tale var, bundan eminiz.

Ayrıntılı çizimler, süslemeler ve şimdiki Çizgi Roman mizanpajının tamamen dışında bir anlatım. Eh, buna bir de Şok edici bir sonu eklersek, Nick Fury #3'ü bulup okumamanız için hiçbir sebep kalmıyor.


Ben; arşivleri bir kurcalayın derim.

Hiç yorum yok: