25 Kasım 2011 Cuma

Şemsiye Akademisi - Kıyamet Senfonisi - "Her şey uçan bir atomik dirsek darbesi ile başladı."






Nihayet, aylardır burada cart curt ediyoruz, ara sıra "Olsa ne güzel olurdu yea" diye hayıflanıyoruz; kısmette bugünleri de görmek varmış!










Gerard Way'in yayınlandığı 2008 senesinde çizgi roman alemlerini karıştıran, En iyi Limited Seri dalında 2008 Eisner Ödülünü kazanan hikayesi Umbrella Academy, nihayet Türkçe olarak son derece kaliteli bir baskıyla yayınlandı, biz de bir ay kadar önce sabır ve sükunetle yaptığımız ön siparişimizin meyvesi olarak hem dergiyi, hem de JBC yayıncılığın ön sipariş hediyesi olan posteri adresimize kadar teslim aldık. Eşimin de approval'ını alan posteri asacak yer seçmeye çalışıyorum şu sıralar, bu tarz nazik hareketleri Türk Çizgi Roman yayıncılığında daha sık görmek istiyoruz, hemen buradan konuyu dürtelim.



Şemsiye Akademisi, atomik bir dirsek hamlesiyle eşzamanlı olarak dünyaya gelen çocuklar içerisinden seçilen yedi tanesinin maceralarını anlatıyor; kendisini dünyaya iyiliksever bir milyoner olarak tanıtan Monokl tarafından evlatlık edinilen bu çocuklar; dünyayı kurtarmak gibi ulvi bir amaçla daha kundaktayken karşı karşıya geliyorlar.

Kimden? Bunu, bir solukta okuyacağınız Kıyamet Senfonisinin en büyük gizemi olarak görmeniz bence çok büyük bir hata olur; çünkü aslında olayın dokuz kat gofret gibi damağınızda tat bırakan kısmı küçük ayrıntılarda, arkada sürekli sizi dürtmekte olan kasvetli post-steampunk atmosferde ve Gabriel Ba'nın çizimiyle küçük sevimli adamlar olarak yansıtılan tüm hikaye kahramanlarında gizli. Ağız tadınızı kaçırmadan ufak bir ipucu verelim, uzaya gönderilen maymunlar, mekanik uzay gemilerine sahip zombiler, dünyada kılık değiştirmiş vaziyette dolaşan maymunlar; Umbrella Academy sizi öylesine tuhaf bir dünyanın içerisine sokup, bu dünyanın içerisinde geçirdiğiniz zamanın farkına varmadan dolaşmanızı sağlıyor ki, kitabı elinizden bırakırken bu keyfin devam edip etmeyeceğini sorgulamaya başlıyorsunuz.

Merak etmeyin, Gerard Way sattığı mamule fabrika güvencesi veriyor; Umbrella Academy'nin 2.volume'i sayılan The Umbrella Academy : Dallas çoktan yayınlandı, ve Kıyamet Senfonisinin satış rakamlarıyla ilgili kulağıma çalınanlar onun da türkçeye çevrilmesinin çok gecikmeyeceğini söylüyor. Onu da okuduktan sonra, eminim siz de dünyadaki tüm UA fanları gibi The Umbrella Academy : Hotel Oblivion'un bir an önce yayınlanması için sabırsızlanmaya başlayacaksınız.

İlk başta bahsettiğimiz baskı konusuna tekrar değinerek bitirelim özet yazımızı, Şemsiye Akademisi'nin baskısı Türkiye'de çizgi roman anlamında yapılmış en incelikli işlerden biri, yukarıdaki sayfada gördüğünüz Yerel Gazete başlıklarını ve çevirisini incelemek, kitabı elinize aldığınızda ağırlığını hissetmek bile size neden bahsettiğimi açıklayacaktır. Artık bize düşen, okuduktan sonra arkamıza yaslanıp tadını çıkarmaya devam etmek; ve JBC'nin bundan sonra çıkaracağı çizgi romanlarda aynı kaliteyi devam ettirmesini ummak. Dünya, böyle olduğu müddetçe daha güzel bir yer olacaktır.

Hiç yorum yok: