29 Kasım 2011 Salı

Yeni 52'de neler oluyor! - Batman and Robin #1






Batman and Robin, yola çıkış anı itibariyle Grant Morrison'un Bruce Wayne dışında kimsenin gerçekten Batman olamayacağını farketmesiyle başlamış bir seriydi. Morrison bunun ardından "Acaba birini bunu denerken görsek bu eğlenceli olmaz mıydı?" diye geçirdi, ve Dick Grayson'u hedef tahtasına oturtarak 2009'un en iyi serilerinden biri olan Batman and Robin vol.1'i başlattı.









 Frank Quitely, Philip Tan, Cameron Steward ve Andy Clarke gibi çizerlerden Grant Morrison üslubunca Batman hikayeleri dinledik, açıkçası ben serinin yazarlığı Paul Cornell'e devredildikten sonra dikkat dağınıklığı sebebiyle devam edemedim. Ama Batman and Robin, sadece Damian Wayne gibi bir pain in the ass'in varlığı sebebiyle bile takip edilebilir bir seriydi.

Yeni 52 başlangıcı sebebiyle sıfırlandıktan sonra, görüyoruz ki Bruce Wayne'in dönüşüyle birlikte olaylar daha da ilginç bir hal almış. Ve evet, Damian hala pain in the ass olmaya devam ediyor.

Bildiğiniz üzere Bruce Wayne dünyada müteveffa olarak değerlendirildiği bir süre zarfında alemlerden alemlere koşmuş, değişik zaman dilimlerinde yarasa mitosunu güçlendirerek günümüze dönmesini sağlayacak yolu er geç bulmuştu. Yeni DC evreni, kendisinde neleri sabit bırakıp neleri değiştirecek diye düşünmekten gözümüze uyku girmiyordu; şimdi cevapları tek tek almaktayız.

Batman and Robin'in Batman'i , artık geçmişindeki ölüm ve kan perdesini örtmek istiyor; bunu yapmak için ilk adım olarak da Anne ve Babasının ölüm yıldönümlerini anmak yerine evlilik yıldönümlerini kutlamayı tercih ediyor. Yıllardır kendisini tanıyan biz sadık okurları için çok cesur bir tercih olduğunu söylemeliyim, tepesinde Demokles'in kılıcı gibi sallanan bir çift ebeveyn cesedi olmaksızın Bruce Wayne nasıl bir hal alacak, şimdiden merak etmekteyim. İki jenerasyon arasındaki farkı görmek için çok faydalı muhabbetler de dönmekte, oğlunun babasına göre ne derece farklı olduğunu bir iki diyalogla özetlemişler : Bruce Wayne daha sorumluluk sahibi, ağırbaşlı, ve korkudan beslenip stratejik davranma taraftarıyken Damian hiç ona çekmemiş; fevri, anlık karar verip bu kararlara göre hareket eden, derinlemesine düşünme ihtiyacı duymayan, ve saygısız bir genç. Serinin temel dinamiği bu; bir kuşak çatışması izleyeceğimiz çok belli. Zaten daha önce Batman and Robin vol.1'de #20-22 arasını da yazmış olan Peter Tomasi, bu yeni dönem için sekiz yaşındaki oğluyla arasındaki ilişkiden bolca faydalandığından bahsediyor.

Yine de düşüncesi bile kulağa hoş geliyor : asabiliği ile, aksiliği ile hepimize rol modeli olmuş Bruce Wayne'i bir gün oğlunu azarlarken görebileceğimiz hiç aklınıza gelir miydi? Yeni 52'de Batman dergileri açısından çok büyük success story'ler yazılmıyor, eğer siz de Batman fanıysanız Batman and Robin ile ilgilenebilirsiniz. Patrick Gleason zaten serinin son çizeriydi, kendisi bu konuda rüştünü yeterince ispatlamış durumda. Pull List'e konulmasında fayda var.

Hiç yorum yok: