18 Eylül 2010 Cumartesi

Deadpool 1 - Yayın Tarihi

Hem fiziksel, hem de zihinsel olarak uğranabilecek her türlü bozulmaya uğramış da olsa, Marvel Evreni'nin en güçlü ve en ölümcül kiralık katillerinden biri olan Deadpool, her çizgi roman severin tanıması gereken, komik, geveze, zaman zaman da (okuyucudan çok düşmanları için) sinir bozucu bir karakter... 

Yayınlanma Tarihi 

Deadpool karakterinin kişiliği gibi, yayınlanma tarihi de komik bir şekilde başlamış: İlk kez New Mutants'ta, Gideon ve Domino ile birlikte gözüken Deadpool'un tasarımını, o zamanlar New Mutants'ı çizmekte olan Rob Liefeld yapıyor. Tasarımını yaptıktan sonra, karakteri özellikleriyle birlikte yazar Fabian Nicieza'ya tanıtıyor.


DC Comics'in Teen Titans serisinin bir hayranı olan Nicieza, "Oh Rob, ben sana yeni bir karakter yarat demiştim dostum ama, bu Deathstroke'tan başkası değil!" diye bir tepki verse de, karakteri değiştirmiyorlar. İlk gözüktüğü sayıda (New Mutants 98, 1991) pek çok ciddi karakter olduğu için (özellikle Gideon ve Domino gibi) Deadpool'u sinir bozucu, geveze ve komik bir karakter olarak kurguluyorlar. Ona verdikleri isimle de (Wade Wilson), karakterin gerçek adı Slade Wilson olan Deathstroke'tan esinlendiklerini net bir şekilde belli de ediyorlar.


Böyle tek seferlik, çabucak unutulacak bir karakter olarak planlanan Deadpool, zamanla New Mutants ve X-Force serilerinde sık sık gözüken bir yardımcı karaktere dönüşüyor. X-Force'un yanı sıra Daredevil, Heroes For Hire ve hatta Avengers serilerinde de gözüktükten sonra, ilk kez kendi mini serisine kavuşuyor. The Circle Chase adlı bu mini-seriden sonra bir de 1994'te başka bir kısa seride gözüken Deadpool, yaratılışından altı yıl sonra, 1997'de kendi aylık çizgi romanına kavuşuyor. 2002 yılına kadar süren bu seride, Weasel, Blind Al gibi yan karakterler de iyice tanıtılıyor. 



O dönemlerde oldukça popüler olan anti-hero genre'ı ile dalga geçen bir seri olarak ön plana çıkan Deadpool, sıradışı ana karakteri ve pop kültürüne yaptığı sayısız gönderme ile kısa sürede kült bir seri haline geliyor. Gitgide popülerleşen Deadpool böylece bir kötü adam olmaktansa, etik kaygıları olmayan, kendi iyiliği söz konusu olduğu sürece iyi işleri de kötü işleri de kaygılanmadan yapacak bir karaktere dönüşüyor. 



Peki, Deadpool'un bu kadar popülerleşmesinin, hiçbir zaman süper satış rakamları yakalamasa da sadık bir okuyucu kitlesi edinmesinin sebebi ne?


Muhtemelen, Spider-Man'i de okuyuculara sevdirmekte büyük bir rol oynayan müthiş bir espri anlayışı. Her ne kadar Deadpool ve Spider-Man karakterleri çok farklı uçta olsalar da, pek çok insan Deadpool'u karanlık bir Spider-Man veya "sorumluluk hissi olmasa Peter Parker nasıl bir adam olabilirdi?" sorusunun cevabı olarak görüyor. Bunun yanı sıra bir çizgi roman içinde olduğunu bilmesi, diğer karakterlere bunu yansıtması ve her ne kadar ciddiyetsiz, önemsiz bir adam gibi gözükse de karşısına çıkan insanların yüzde doksanını öldürmesi onun bu kadar popüler olmasının sebeplerinden bir kaçı.


İlk 37 sayıyı yazan Joe Kelly, bu durumu şöyle açıklıyor: "Deadpool'u yazarken istediğimiz her şeyi yapabiliyorduk, çünkü herkes serinin beş saniye sonra iptal edileceğini düşünüyordu, bu nedenle de kimse yazdıklarımızı umursamıyordu." İşte yazarların bu seriyi yazarken çok rahat olması ve Marvel'ın popüler karakterlere uyguladığı sınırlamalara takılmaması, Deadpool'un bugünkü müthiş popülaritesinin de temellerini atan şey muhtemelen.
2002 yılında Marvel'ın X-Men ile ilgili çizgi romanları daha kesin bir şekilde ayırmak istemesi nedeniyle, Deadpool iptal ediliyor, yerini Agent X serisine bırakıyor. Her ne kadar serinin ana karakteri Alex Hayden uzun bir süre hafıza kaybı yaşayan bir Deadpool olarak düşünülse de, gerçek Deadpool bu kötü serinin on beşinci sayısında geri dönerek seriyi sonlandırıyor. 


Agent X'ten sonra Deadpool en eski düşmanı, en yeni dostu Cable ile Cable & Deadpool serisi'nde gözüküyor. Bu dönemde Marvel Evreni'ne daha önce hiç olmadığı kadar çok karışan, X-Men, Avengers, Fantastic Four ile hikayeler yaşayan Deadpool, Cable'ın ölü sanıldığı son sayıları tek başına geçiriyor, daha sonra, Cable & Deadpool 50 ile bu serinin sona ermesiyle yeniden kendi serisine sahip oluyor. 

Secret Invasion'a bir tie-in olarak başlayan Deadpool serisi, şu an hala devam ediyor. 



Fakat, şu anda yakaladığı muazzam popülarite sayesinde, sevimli kiralık katilimiz Deadpool, Merc With a Mouth, Deadpool Team Up, Deadpool MAX, Deadpool Corps, Deadpool Pulp ve Deadpool: Wade Wilson's War serilerinin yanı sıra Marvel'ın aylık yayınlarının %75'inde de yer alıyor. 

Hiç yorum yok: