18 Ağustos 2010 Çarşamba

Farklı Tatlar 3 - DC Solo

Normalde bu yazı dizisini Marvel ve DC Evrenleri dışında tutmayı planlıyordum ama daha üçüncü yazıda bu planımın dışına çıkıyorum. Bu sefer incelemek istediğim seri, DC Comics'in bastığı "DC Solo" adlı enteresan çalışma. DC Comics tarafından basılmış olsa da, daha önce DC veya Marvel evrenlerinde gördüğünüz bir şeye benzemediğine eminim.

Bu yaratıcı çalışma şu şekilde işliyor: DC Comics, her sayıyı bir çizere ayırıyor. Bu çizer, DC Comics karakterlerinden herhangi bir veya birkaç tanesini seçerek, istedikleri türde, istedikleri gibi bir veya birden fazla hikaye yazıyorlar. Bu nedenle, toplamda on iki sayısı olan Solo'da, onlarca farklı karakterle ilgili farklı hikayeler bulmak mümkün.



Serinin konseptinden dolayı normalde yaptığım gibi serinin karakterlerinden, çizim stilinden, yazılışından, teknik özelliklerinden, konusundan bashetmem mümkün değil elbette. Farklı konular, farklı stiller, farklı yazar ve çizerler var. Aslında orjinal fikir çizerlerin hikayeleri de kendileri yazarak tüm yaratıcılıklarını göstermeleri üzerine kurulmuş olsa da, çoğu çizer yazarlarla birlikte çalışmayı tercih etmiş. Seride Jeph Loeb, Brian Azzarello, Neil Gaiman gibi çok meşhur yazarların da hikayelerini bulmak mümkün.

Üşenmeden seriye konuk olan çizenlerin de bir listesini vereyim; sırasıyla Tim Sale, Richard Corben, Paul Pope, Howard Chaykin, Darwyn Cooke, Jordi Bernet, Mike Allred, Teddy Kristiansen, Scott Hampton, Damion Scott, Sergio Aragones ve Brendan McCarthy.

2006'da En İyi Kısa Hikaye, En İyi Tek Sayı ve En İyi Antoloji dallarında Eisner ödülü alan Solo, bana kalırsa oldukça sıra dışı bir çizgi roman. Evet, belki DC Comics'ten çıkmış, ama kesinlikle "farklı bir tat". Hem DC Evreni'nde kalıp, hem de DC Evreni'nin çok dışında bir şeyler okumak isteyenler için ideal.

DC Comics'in düzenli okuyucuları mutlaka bayılacaktır Solo'ya. Keşke Marvel da böyle güzel çalışmalar yapsa da, biraz da "House of Ideas"tan entelektüel çizgi romanalar görebilsek yahu...

Hiç yorum yok: