13 Ağustos 2010 Cuma

Farklı Tatlar 1 - Pax Romana


Uzun sürmesini planladığım yeni bir yazı dizisiyle daha karşınızdayım: Farklı Tatlar!

Marvel ve DC Evrenleri'nin dışında geçen, bağımsız yayıncıların ya da Image gibi daha alışılmadık eserler çıkaran yayınevlerinin Graphic Novel'larına ağırlık vereceğim bu yazı dizisinin ilk bölümü ise, son zamanlarda okuduğum en değişik çalışmalardan biri olan Pax Romana.


Image Comics'in bastığı bu dört sayılık çizgi romanın yazarı Jonhatan Hickman. Hickman seriyi sadece yazmakla kalmamış, aynı zamanda çizmiş, renklendirmiş ve diyalogları da kendisi yazmış. Tam anlamıyla kendi eseri yani.

Pax Romana, düşünebileceğiniz her açıdan ilginç bir çizgi roman.

Konusu, çizgi romana, bilim kurguya, hatta okumaya karşı tamamen ilgisiz olan birinin bile ilgisini çekecek türden; 2053 yılında, Vatikan'ın gizlice finansal yardımda bulunduğu bilim adamları zaman yolculuğunun sırrını keşfediyorlar.Hırslı Kardinal Pelle, uzun uğraşlar sonrasında Papa'yı, zamanda geriye gidip Katolikliğin gücünü kaybetmesine yol açan bütün olayları değiştirmeye ve Hristiyanlığın hüküm sürdüğü bir dünyayı yeniden yaratmaya ikna ediyor. Fakat bu iş için topladığı ekip katolik idaelleri yeterli bulmayıp kontrolü ellerine alınca, işler daha da karışıyor.

Çizgi rmanın en çarpıcı özelliklerinden bir diğeri  kullanılan çizimler. Muhtemelen daha önce hiçbir çizgi romanda görmediğiniz bir çizgisi var Hickman'ın. Çizimler karışık ve diyaloglar genelde çok uzun da olsa, beyaz rengin yoğun kullanımı çizgi romanın okunmasını kolaylaştırıyor, aynı zamanda inanılmaz bir estetik katıyor. 


Klasik bir çizgi romandan farklı olarak, Hickman'ın anlatımı da oldukça uzun ve        detaylı. Daha ilk sayıdan bile kurduğu Dünya ile ilgili çok boyutlu bilgiler sunuyor. Sadece olayların başlangıç tarihi olan 2053 yılı değil, zaman yolcuları görevlerini tamamladıktan sonra ortaya çıkan yeni geçmiş de mükemmel kurgulanmış. 

Diyalogların yanı sıra, Hickman zaman zaman çizgileri tamamen bir kenara bırakıp doğrudan diyaloglarla ilerletiyor hikayeyi. Yeni karakterler hakkında detaylı bilgiler de düzyazı olarak okuyucuya aktarılıyor. Bu sayede, hiçbir bölümü atlanmadan okunduğunda, okunması standart bir çizgi romandan daha uzun sürüyor. 



Çarpıcı görselleri, akıcı hikayesi ve enteresan konusyla Pax Romana, her çizgi roman severin mutlaka denemesi gereken bir eser. Hickman günümüzün en başarılı yazarlarından biri olmanın yanı sıra en yaratıcı, en yenilikçi yazarlarından biri de olduğunu göstermiş bu eseriyle. 




2 yorum:

Dante dedi ki...

Park Romana da 10 numero diyosan bi bakiim,taytlı insanlar da bi yere kadar be abi.

Farklı tatlar demişken; Luna Park da denenmeli kesinlikle, tavsiye ederim.

Bu arada tek paperback de bitio mu uzun bi seri mi?

Berk dedi ki...

Valla gayet güzel.

Dört sayılık bir seri sadece, yine de içindeki diyaloglar,çizgisiz bölümler nedeniyle uzun sürebiliyor okunması.

Kesinlikle tavsiyemdir.