3 Şubat 2010 Çarşamba

Supergod #1 - "Uçabilen bir adam tarafından kurtulmak için dua etmek, öldürülmenize yol açacaktır."

Warren Ellis, Çizgi Roman dünyasında en saygı duyulan isimlerden biri, bugüne kadar Marvel'da X-Men'den tutun Iron Man v3'ün ilk altı sayısına, Ultimate evreninin amiral gemisi Ultimate Galactus'tan Thunderbolts'a bir çok seri yazmış olan yazarı, Avatar Comics için yayınlanmakta olan Gravel serisinden ve DC Vertigo için yarattığı efsanevi Transmetropolitan serisinden hatırlıyoruz. Kendisini unutmak pek de mümkün değil zaten. Bugüne dek yaptığı işlerle çizgi romanların "Tayt giymiş yetişkin adamlar" dışında bir dünyası olabileceği yönündeki vizyonunu çok net ortaya koymuş olan Ellis, dokunduğu her şeye hayat veren çağımızın en yaratıcı yazarlarından biri.



Supergod ise, Ellis'in farklı bir konuya kafa yorduğuna şahitlik edeceğimiz beş sayılık bir mini seri. İnsanoğlu, kendi sonunu hazırlamak konusunda nasıl bir çaba içerisine girebilirdi, ya da başka bir deyişle, buna gücü yeten her ulusun kendi tanrısını yaratma çabası dünyayı nasıl bir yer haline getirirdi? Supergod, başlangıçta bu sorunun cevabını arıyor gibi görünüyor, Hikayenin anlatıcısı Simon Reddin, koyu bir ingiliz aksanıyla "Tüm dini tarih, dünyayı kurtarabilecek inanılmaz yaratıklar yapma denemelerimiz hakkındadır." diye konuya giriyor, bunun ardından Ellis'in alternatif tarih denemesine başlıyoruz.


Son zamanlarda (belki de içinde bulunduğumuz dönemdeki hayat koşullarına dair insanın kendi kendine bir çıkış bulamıyor olmasından kaynaklanan) bir çok apokaliptik çalışma yayınlandığını gözlemliyoruz, dünyanın nasıl sona ereceğine dair bitmek bilmez bir merak fark gözetmeksizin tüm insanları içten dışa doğru kemiriyor. Kimi bir zombi salgınına dair hazırlık yapmaktayken, kimi "ölümün gökyüzünden geleceğine" inanıyor, kimi içinse kurtuluş sadece "göksel baba" istediği sürece mümkün. Bu gibi çalışmaların sonunda gelinen nokta ise, Reddin'in söylediğini doğruluyor , insanoğlu her geçen gün kendini kurtarmak yerine kendisini kurtaracak bir kurtarıcı icat etmeye çalışıyor.

Warren Ellis ise, bu kurtarıcı oluşturma çabalarının beklenenin dışında bir noktaya ilerleyişini anlatıyor Supergod'da. Unutulmaması gereken de bu belki de, onlar neden insanlar gibi düşünüp insanlar gibi hareket etsinler ki?

Seri, $3.99'luk fiyatıyla diğer çizgi romanlara göre biraz daha pahalı gibi dursa da, birinci sınıf kurgu ve çizim işçiliği ile paranızın karşılığını kat kat fazlasıyla veriyor. Toplamda beş ay sürecek bu seriyi bulduğunuz yerde kendinize ait kılmanızı tavsiye ederim, unutmayın; Ellis imzalı okuduğum hiçbir çizgi roman henüz kötü çıkmadı!

Hiç yorum yok: