6 Eylül 2013 Cuma

Bahtsız B-Deviler! Richard Rider!

Size sorduk ama, ben yine de istediğim şeyi yapmaktan geri kalmayacağım. Uzun süredir başlamak istediğim bir seriydi hep kenarda köşede kalmış, sahip olduğu potansiyeli bir türlü kullanamamış kahramanlarla ilgili yazıp çizmek. Mainstream'den kaçacak, mümkün mertebe hipster takılacağız bu köşede.

İlk sayıdaki konuğumuz çok da mainstream'den uzak değil gibi görünüyor aslında; onun talihsizliği başka bir noktada kendini gösteriyor.

Richard Rider, nam-ı diğer Nova adıyla bilinen adam, insan roket.



Kendisi benim en sevdiğim iki Marvel karakterinden biri olmasına rağmen bahtsızlığıyla çöllerde üzerine çam ağaçları devirmiş bir karakterdir ne yazık ki.

Richard Rider, Stan Lee tarafından Spider Man'in çok tutulması üzerine yaratılmış bir karakter. Zaten ilk sayısının kapağında da "Spider Man'in harikulade geleneğinden!" yazıyor, sanki çok tutulan bir kebapçının çırağı ayrılıp yeni şube açmış gibi;

Bu şahıs büyük ihtimalle kendisinden 16 yıl önce, 1960'da intergalaktik bir polis gücü mensubu olarak ortaya çıkan Green Lantern'dan esinlenerek oluşturulmuş bir donanıma sahip, ama bununla birlikte Spider Man "geleneği" kendisini belli ediyor; ergen, ailesiyle sorunları var, okulda başı belada, birden sahip olduğu gücü nerelere kanalize edeceği konusunda tek bir fikri yok. Tek bir belirgin fark var Rider ile Parker arasında, Rider o kadar da zeki bir çocuk değil.




Gerçi daha sonraları Annihilation serisiyle birlikte "Master Tactician" seviyesine yükseltiliyor ama, herhalde bunda tüm Nova kuvvetlerinin güçleriyle birlikte ortak hafızalarının da kendisine "yüklenmesinin" etkisi var. Annihilation'un ilk döneminde tüm Nova kuvvetleri ağır bir yenilgiye uğrayıp ortadan kaldırılınca tüm güç bu bedeviye kalıyor. Annihilation, Nova'nın birden bulduğu gücünün etkisiyle nasıl dumurlardan dumurlara koştuğunu görmek için bile okunabilecek bir seri.

Konuyu dağıtmayalım, ilk dönemlerinde işin kozmik kısmına girene kadar biraz vakit kaybediliyor, mahalle klasmanındaki suçlularla mücadele ediliyor, bir adet nemesis sahibi olunuyor (diamondhead tabii ki) . Daha sonraları işin içine Sphinx adında acaip mi acaip bir kötü karakterin girmesiyle işler biraz galaktik hal alıyor ama, bu da neticede kainatı kurtarmaktan ziyade bir gezegenin etrafında dönüp durmaktan ibaret kalıyor. İlk Volume'ün sonlarında Rom'un da dahil olduğu bir hikaye örgüsüyle, kendisi dünyaya dönüş izni istiyor, ve tekrardan küçük mavi gezegenimize geliyor.

Ve, bir fast food restoranında aşçı olarak çalışmaya başlıyor. Karakterin ayaklarının bir anda nasıl "yere bastırıldığını" farketmişsinizdir, editöryal kadro amaçtan ve istenilen modelden uzaklaşmayı sezdiği an Rider'in gökyüzüyle bağlantısını sıfırlayıp tekrardan ezik bir Peter Parker klonuna çeviriveriyor.

New Warriors adlı Teen Titans özentisi gruba katılıyor, bir sayıda Terrax ile boğuşmak haricinde yine sokak seviyesindeki kötü adamlarla mücadele etmeye devam ediyor. Ta ki, kozmik işler çizgi romanlarda tekrar tutulmaya başlayana kadar.

Yine uzaya çıkıyor tayini, gidip Garthan Saal'ın yeniden oluşturmaya çalıştığı Nova kuvvetlerinde yerini alıyor, güçlerini kaybediyor, tekrar kazanıyor, tekrar kaybediyor derken bir de bakıyor ki tüm Nova gücü tekrardan ona kalmış.

İşte burada iş kopuyor arkadaşlar. Annihilation, Nova'yı ilginç bir şekilde birden perdenin önüne, ışıkların altına çekiyor. Annihilation'la birlikte Nova'nın 4.volume'u da kesin okunacaklar listesinde bu arada, hatırlatayım. Adi Granov'un coverları, Dan Abnett ve Andy Lanning'in hikayeye kattığı Marvel UK lezzetiyle seri döneminin en iyi çizgi romanlarından biri halini alıyor.


Herşey çok güzel değil mi? Üç tane, hatta dört tane kozmik event boyunca yatırım yaptığınız ve fanlar tarafından gayet tutulan bir karaktere sahipsiniz artık, ne yaparsınız?

Siz ne yaparsınız az çok tahmin ediyorum ama, Marvel hepimizin tahminlerinin dışında bir hareketle fanlardan büyük tepki topluyor. Marvel NOW sonrası kozmik marvel evreninin yeniden inşaasında Thanos Imperative'in sonunda Cancerverse'de birlikte mahsur kalmış iki karakterden Star-Lord'u geri döndürüyor, Nova'yı -daha doğrusu Richard Rider'ı- ise olduğu yerde bırakıyorlar. Fanlar kısa süre sonra tekrardan şok oluyor, klasik Marvel evrenindeki Nova karakterinin Ultimate Marvel'daki Nova karakteri olan Sam Alexander'a emanet edileceğini öğreniyorlar.

"Şu bebeye kalıyor mal mülk..."


Marvel Cosmic'e bu noktadan sonra el koyan Jeph Loeb konu hakkında "Richard Rider'ı Kyle Garner-Hal Jordan ilişkisinde olduğu gibi geri planda bırakmak istemiyoruz, kendisinin harika hikayesi artık sonlandı" mealinde bir açıklama yapıyor. Bunu biraz daha türkçe'ye çevirip üzerine Marvel'ın yeni başeditörü Axel Alonso'nun "Bana göre Sam Alexander, Peter Parker ile Luke Skywalker'ın kesişmesini ifade ediyor" açıklamasını da ekleyecek olursak tekrardan başa dönüyoruz.

Spider Man kitlesini etkilemek için ortaya çıkan ve zamanla ciddi anlamda büyüyen bir karakter, fanlarının onu en çok sevdiği ve sahiplendiği noktada bir balon gibi patlatılıp küçültülüyor. Şimdi de bu küçük karakteri istedikleri gibi biçimleyip Marvel Cosmic filmlerine adapte edecekler, ve Nova mirası bu şekilde sürüp gidecek.

Bundan daha bahtsız bir kahraman hikayesi duymuş muydunuz? Nova fanları da aynı fikirde, Novaprimepage.com'un yaptığı ankete göre insanların %78'i Sam Alexander'ın Richard Rider'ın yerine geçmesinin yanlış bir karar olduğunu düşünüyor.

Ben bunun Marvel'a geri adım attıracağına inanmıyorum. En azından kafalarındaki film ya animasyon, belki event projeleri Alexander ile gerçekleşecektir, ama en nihayetinde Richard Rider'ı bir gün muhakkak Nova olarak göreceğiz.

Bu noktadaki tek beklentim, Marvel tarafından öldürülen bu karakterin aslında ölmeyip de kendisini kötü adam olarak görecek kadar çok yaşamaması olur herhalde. RR'nin bir Nova çizgiromanında kötü karakter olarak göründüğü gün, herhalde çizgi roman okumayı bırakırım.


Hiç yorum yok: