17 Ağustos 2011 Çarşamba

marvel , dc serilerindeki devamlılık sorunun onemli oldugunu dusunuyormusunuz?

Ben önemli olduğunu düşünüyorum, ama gördüğüm kadarıyla sektörün kilit isimleri benimle çok da aynı kanaatte değil.

Özellikle Marvel ve DC serileri için konuşacak olursak, süreklilik ilk defa iki çizgi kahramanın birbirlerinin dergisinde göründükleri noktadan itibaren problem olmaya başladı. Bu konuda en önemli milat taşı, DC Comics'in Flash #123'te Barry Allen ve Jay Garrick'i karşı karşıya getirmesi oldu herhalde; bu durumu açıklayabilmek için olayların iki paralel evrende gerçekleştiği açıklamasını geliştirdiler, bundan sonra zaten olayların önü alınamadı. Her dergide ayrı bir hikaye anlatılan günlerden, tüm dergilerde tek bir ana hikayenin event şeklinde anlatıldığı günümüze geldiğimizde problem daha da büyüyor doğal olarak.

Tekrar tekrar yazılan origin hikayelerini, silinip evrene yeniden yerleştirilen karakterleri bile bir kenara koyarsak, aynı anda başka yerlerde olma sorununu bile aşamamış bir endüstri var karşımızda. Wolverine, şu an için mevcut Marvel evreninde (Ultimate ya da Alternate Universe değil, Marvel-616 evreninde) hem Avengers, hem X-Men, hem Uncanny X-Men, hem Uncanny X-Force, hem Wolverine, hem de Fear Itself : Wolverine dergilerinde yer almakta. Ve evet, bu dergilerin neredeyse hepsi aynı büyük eventlere katılabildiklerine göre aynı zaman diliminde yer almaktalar. Böyle oldukça okuyucu kafasında bazı şeyleri oturtamıyor, Spider-Man'in Fear Itself event'inde mücadele ettiği esnada Spider Island adlı event'in yaşanıp yaşanmadığını soran o kadar çok soru alıyorum ki. Ya da Wolverine'in oğlunun ilk ne zaman çizildiğinin.

Endüstri bu konuda çok net bir bakış açısıyla bakıyor; süreklilik, dergi satmaya imkan sağladığı sürece kullanılabilir bir enstümanken, işi yokuşa sürmeye başladığı an gözardı edilebilir eski bir klişe haline geliyor. Ben bunu doğru bulmuyorum; belki de işin içinde olmadığım içindir.

Ne vardı?

Hiç yorum yok: