29 Temmuz 2011 Cuma

:)) valla bende anlamadım nerden geldi bu hulk ve she hulk ama neyse. Peki bu Marvel evreninde şimdi iki evren mi var. Earth-616 ve Ultimate? Bide bu Earth 616 ya bunun 615 versiyonu var mı? Komik gibi geliyor ama gerçekten aklıma takıldı neden 616?

Cuma hutbesinde hoca bahsetmiyor tabii bunlardan, anlatsalar faydalı olabilirmiş.

Efendim, major Çizgi Roman firmaları olarak bahsedebileceğimiz DC Comics ve Marvel Comics'in birden fazla evrenleri var. Bu, hem Golden Age dediğimiz popüler çizgi romanın doğuş dönemindeki kahramanların barındırılabilmesi için, hem de yapıları itibariyle kurguya çok düşkün olan çizgi roman fanlarının ilgisini farklı ihtimaller ve alternatif yaşam öyküleri ile daha çok çekebilmek için oluşturulmuş bir yapı.

DC Comics tarafından baktığımızda farklı evrenlerin oluşması biraz daha zorunluktan kaynaklanıyor. Crisis adı verdikleri bir kaç event ile son otuz senedir bu durumu toparlamaya çalışıyorlar, en son hafif ölçekte bir relaunch ile tekrar çözme yoluna gittiler. Bugüne dek hayatta olan DC evreni Multiverse adı verilen bir kainatta geçmekteydi, ve bu kainatın içerisinde birbirinden çok farklı ihtimallerin yaşandığı bir çok dünya vardı. Evet, aynı dünyadan bir çok değişik versiyon bulunuyordu. Birinde Superman bildiğimiz şekilde hayatını yaşarken, diğerinde dünyaya düşen uzay mekiği Amerika'ya değil Rusya'ya düşmüştü, o evrende Superman'in Komünist sistemin bir savunucusu olduğunu görüyoruz.

Marvel'da ise olay biraz daha Entertainment tarafından kaynaklanıyor sanırım, What If? serilerinde anlatılan hikayelerin dallandırılıp budaklandırılmasıyla ayrı ayrı evrenler yaratıldı. Bu noktada DC'den farklı olarak görülebilecek şey Marvel'ın zamanla dönüşüm ihtiyacı gördüğü Origin hikayelerini farklı evrenlerde muhafaza etmek yerine tamamen silip yenilediği. Yani Spider-Man'in ailesi örneğinden gidecek olursak ilk dönemlerde haklarında hiçbir bilgi verilmeyen bu çiftin daha sonra S.H.I.E.L.D bünyesine dahil edilmesi bu kapsamda sayılabilir. Marvel yeniden, sıfırdan yazarken DC eski hikayeyi farklı bir evrende varetmeye devam ediyordu. Bu yüzden de başedemediler aslında.

Az önce bahsettiğim Ultimate Marvel evreni de böyle bir ihtiyaç sonunda ortaya çıkmıştı, yeni nesil okuyucuları geçmişe uzanmayan; yeniden kurgulanmış origin hikayeleriyle çekebilmek için yaratılan bu evrende Colossus gay'di, X-men ekibi üyelerinin Ps3 ile oyun oynayıp iPod'larından müzik dinlediklerini de görüyoruz.

Niye 616 sorusuna verecek bir cevabım yok, hiçbir fikrim yok; ki düşün; benim cevap veremeyeceğim az soru var şu nerd'lik camiasinda.

Ask me anything

1 yorum:

sukullaci dedi ki...

ney ney? gay mi? aman yarabbi. sevmiyodum şu ultimate evrenini zaten iyice gözümden düştü artık.