24 Haziran 2011 Cuma

Siz Sorun Biz Anlatalım - Captain America Kostümünü Kimler Giydi?

Sevgili dostumuz AliSezgin, Captain America : The First Avenger ile bir hayli popüler olacak olan Cap hakkında bir sual yöneltmiş;


Ohoo, dışarıdan bakıldığında üç gibi görünür ama daha fazla kişi bu şerefe nail oldu. Şimdi kısa kısa onlardan bahsedelim:


Steve Rogers : Herkesin bildiği Captain America aslında budur arkadaşlar, Türkiye'de yaşamış olsaydı saçma sapan ticari geleneklerimiz sayesinde Öz Hakiki Yüzbaşı Amerika gibi bir isim alma zorunluluğuna düşeceğine inandığımız bu karakter; 2.Dünya savaşının son günlerinde tezcanlılığı neticesinde geçirdiği bir kaza ile ömrünün bir kısmını su altında, bir kısmını da su üzerinde geçirmiştir. Modern hayata karşı ciddi anlamda adaptasyon sorunları yaşayan bu şahıs, bizde "Vatan,Millet,Sakarya" olarak da anılan "Red,White and Blue" 'nun yaşayan versiyonu olarak ifade edilebilir. Gülmeyin, yandaki resimdeki arkadaşın adı hakikaten Steve Rogers. E düz amerikalı işte, o da gerçek olsa böyle bir tip olabilirdi. Redneck.

Isiah Bradley : 1942 senesinin güzel bir gününde, Steve Rogers gibi hımbıl bir insanı bir savaş makinesine çeviren formülü tekrardan üretim bandına sokabilmek isteyen bir takım mihrakların seçtiği ve denek olarak kullandığı siyahi amerikan askerleri arasından beş tanesi sağ kalır, işte bunlardan bizim "Black Captain America" olarak bildiğimiz Isiah Bradley kostümü giyen ikinci kişi. Deneyin ardından kavuştuğu güçlerle kalkanı ve kostümü kaparak olay yerinden kaçan Bradley, bir süre sonra Almanlar tarafından ele geçirilip bir de onlar tarafından denek olarak kullanılıyor. Kendisi hakkındaki hikayenin anlatıldığı Truth : Red & White & Black serisinde uzun uzun ifade edildiği üzere, Steve Rogers kendisiyle tanışabildiğinde bir çocuk zihnine sahiptir. Hakkında iki ufak bilgi de verelim; Young Avengers kadrosunda yer alan Patriot kendisinin torunu olup kalkanı büyükbabasından emanet almıştır, ve Ultimate Marvel Line'daki Nick Fury biyografisinin büyük ölçüde Isiah Bradley'den esinlenildiği kulaklara fısıldanan dedikodular arasında. 

William Naslund : Efendim, Captain America kimliğine sahip olup da bu konu hakkında en çok ihtilaf yaratan karakter Naslund'dur herhalde. Kendisinin bu kimliğe ucundan yapışması, aslına bakarsanız tamamen bir telif hakkı muhabbetine dayanmakta. Sabah erken kalkanın Yurtsever bir kahraman yaratma telaşında olduğu dönemlerde DC Comics'in Uncle Sam liderliğindeki Freedom Fighters ekibine alternatif yaratmak isteyen Marvel Comics, pek kısa süreli de olsa Crusaders şeklinde bir ekiple cevap verdi. İşte bu ekipte Spirit of'76 kimliğiyle yer alan Naslund, daha sonraları Steve Rogers'ın işbilmezliği neticesinde buzda donmuş halde okyanusları serinletmeye karar vermesinin ardından ABD başkanı tarafından yeni Captain America olarak tayin edilmişti. Kendisi bir yıl bu görevde dayanabildikten sonra 1946 yılında müteveffa oldu, görevi de hemen aşağıda yer alan arkadaşa bıraktı.


Jeffrey Mace / Patriot : İnanır mısınız , bu arkadaş bile Captain America oldu! Bu kesinlikle en komiği, çünkü Marvel Comics 1964'te Captain America karakterinin 2.Dünya Savaşından bugüne buz içerisinde olduğu olgusunu ortaya attığında, "Peki yıllardır biz kimi okuyoruz kardeşim?" sorusuyla karşı karşıya kaldı. Tabii çok sonradan öğrendik ki, meğersem 1946 - 1950 yılları arasında yayınlanan Captain America Comics sayılarında Captain olarak gördüğümüz bu arkadaşmış. Tabii ki o da bu olayın biraz ardından öldürüldü. Kendisi yeni Invaders serisinde bir ara Marvel evreninde tekrar göründü, sonra geçti.


William Burnside / Grand Director : Bu da en tuhafı, Steve Rogers temelli bir obsesyona sahip olan Burnside'da Kore savaşı döneminde ( O esnalarda Steve hala yok, Jeffrey Mace de çoktan cartlağı çekmiş ) Kore Savaşı'na damgasını vuracak Captain America olabilmek için FBI'a başvuruyor, hatta bir takım operasyonlarla sesini de Steve Rogers'a benzetiyor. Tabii bu esnada Kore'deki durum değiştiği için 4.Captain America projesi rafa kaldırılıyor, Burnside da kendisi gibi ruh hastası derecesinde Cap takıntılı Jack Monroe'yu (ki kendisi son Secret Avengers serisinin yıldızlarından biri ) yanına alıp serumu deniyor, zaten gidip gelen akıllarında iyice şizofren - paranoyak etkiler bırakan formülün de etkisiyle oluyorlar yeni Captain America & Bucky. Hükümet tarafından hemen içeri alınıyorlar tabii, sonradan Burnside Grand Director kimliğiyle tekrar su üstüne çıkıyor.



John Walker / U.S.Agent : Bu da Marvel evreninde en uzun süre tutunabilen, buna rağmen en "Loser" olmayı da başarabilen Captain America eskisi. İşte bu oportunist arkadaş Steve Rogers ilkeleri uğruna Captain olmayı bıraktığında "Ben ben ben ben ben!" diyerek kalkanı kapan arkadaş. Daha sonraları U.S Agent olarak alemlerde takılmaya devam etti, Alpha Flight  bünyesinde yer aldı, Thunderbolt oldu, şu sıralar da Thunderbolts ekibinde Warden olarak görev yapıyor. Ezik.




James "Bucky" Barnes : Kendisi hakkında çok şey biliyoruz zaten, Captain America'nın eski ortağı Bucky Sovyetlerin eline yarı ölü olarak geçtikten sonra uzun yıllar boyu kulaktan kulağa korkuyla fısıldanan Winter Soldier olarak Batı ittifakının kilit isimlerine suikastlar düzenledi, Captain America v4 ile zihninin eksik kısımlarını tamamladıktan sonra tekrar Cap'in yanında yer aldı, Steve Rogers'ın ölümünün arkasından da yeni Cap olarak kısa bir süre göreve vekilharçlık yaptı. İyi çocuktu, ölmeseydi daha da iyiydi. Ayrıca kendisi, yeni bir Captain America kostüm dizaynına sahip tek replacement olarak da görülmekte.


Bu saydıklarımız, sadece Earth 616 evreninde geçen Captain America karakterleri. Diğer evrenleri ve What-If? senaryolarını da dahil edersek sayı saçma bir şekilde artıyor.

1 yorum:

Signalize dedi ki...

Araştırmanız için çok teşşkür ederim. Yine aklıma ilginç bir soru gelirse soracağımdan şüpheniz olmasın :D